Avontuur Natuur Harmelen

Deze middag is in Harmelen een klein stukje van de Ecologische Hoofdstructuur geopend.  ´Avontuur Natuur´ is zes en een halve hectare nat en droog grasland met drassige oevers  elzensingels en een paar wilgen. Niets bijzonders, een kleine snipper  in een landelijk netwerk. Wel bijzonder is de realisatie door de gemeente Woerden zelf. Hier is niet zoals meestal gebeurt  grond gekocht en  ingericht door DLG op basis van beleidsmatige natuurdoelen, maar hier heeft de gemeente zelf natuur ontwikkeld.  

Wethouder Groeneweg opent Avontuur Natuur

Wethouder Wim Groeneweg heeft de verantwoordelijkheid voor deze klus op zich genomen. Heel dapper, want natuur ontwikkelen direct naast een woonwijk en landbouwgrond is geen routinewerk in een gemeentelijke organisatie. Dat is ook gebleken, want onder andere assertieve buren van het natuurgebied en een kritische terreinbeheerder (Staatsbosbeheer) maakten het project lastiger dan was ingeschat. Het cadeautje aan Harmelen, dat de wethouder in 2006 beloofde werd niet zomaar geaccepteerd. Dat heb ik zelf ook ervaren in het jaar dat ik bij Woerden aan dit project werkte. Daarom vind ik het mooi te zien dat alle inspanningen echt iets moois hebben opgeleverd en ondanks de regen een groep omwonenden zich tevreden laat rondleiden.

Het resultaat van de inzet van de gemeente is een toegankelijk en beleefbaar stukje natuur. Dorpsbewoners hebben er een mooi ommetje bij en er is veel te beleven voor kinderen, zoals een pontje. Makelaars noemen Avontuur Natuur al in hun advertenties. De wethouder waagde zich op het nog niet al te stabiele pontje om ouderwets een lint door te knippen. Snel daarna stuiterde een groep kinderen al vrolijk rond in hun nieuwe territorium. Met dat cadeau is het goed gekomen. Ik zou het zelf in ieder geval wel naast mijn eigen buurt willen krijgen.

Advertenties

Een Reactie op “Avontuur Natuur Harmelen

  1. Hoi Jacco,
    Je hebt een leuk stukje geschreven over Avontuur Natuur.
    Bedankt en tot ziens.

    met vriendelijke groet,

    Rob Voogt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s